top of page
Om Ulvhall hero.jpg

OHERRGÅRDEN

Ulvhall-logo-small.png

EN HERRGÅRD MED ANOR

Ulvhäll har anor från vikingatiden. I slutet av 1000-talet var den engelske missionären Sankt Eskil utsänd från England för att kristna de hedniska svenskarna i trakten. Det sägs att han dödades år 1080 på kullen bredvid den nuvarande byggnaden. Egendomen kallades då Finninge och förblev ett kyrkogods under hela medeltiden.

BESKRIVNING

Om herrgarden 1.jpg

En allékantad väg leder fram till en rund platsbildning framför herrgården. Ulvhäll ligger på en höjd och utgörs av en huvudbyggnad från 1790-talet med symmetriskt uppbyggda vitputsade fasader, frontespis och valmat tak. Ulvhälls herrgård ligger vackert belägen vid Mälaren mellan två skogspartier, där populära skulpturparken Ulvhälls Hällar finns att beskåda.

 

Undervåningen
Förutom mötesrum och salonger så återfinns här den unika 
matlagningsstudion där ni själva kan laga er mat, antingen i egen regi eller tillsammans med någon av våra kända samarbetskockar. Det går självklart att få maten serverad som på en vanlig restaurang, vilket då sker i samarbete med en av våra cateringpartners.

 

Första våningen
Mellanplanet består av salonger, matsal, mötesrum och biljardrum.

 

Vindsvåningen
Herrgårdens vackert inredda 
hotellrum är belägna högst upp i byggnaden, under vindsbjälkarna med en storslagen utsikt över Mälaren.

 

Vinkällaren
Passa på att prova medhavda viner i vår autentiska och trivsamma vinkällare. Då vi inte har tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker behöver ni ta med dessa själva

HISTORIA

Om herrgarden 2.jpg

Gustav Vasa tog över Finninge och omvandlade det till kronogods. Biskopen Laurentius Paulinus Gothus köpte därefter egendomen i början av 1600-talet. När hans son Johan Larsson Paulinus adlades till namnet Olivecrantz, döptes gården om till Olivehäll.

 

Efter Johans död gick Olivehäll från ägare till ägare och i mitten av 1800-talet blev greve Henning Hamilton slutarvtagare av godset efter familjen Gyllenborg. Under hans tid användes herrgården som lustgård, dit han tog sina vänner och levde livets glada dagar. Hamilton sålde gården efter en kort tid till Filip Mannerstråhle, som döpte om egendomen till Ulvhäll.

1903 tog Gunnar Philipson över och han var den sista ägaren av den intakta egendomen. Han ägnade sig åt hästavel och hade under en tid en lantbruksskola med omkring 50 elever på gården. Egendomen såldes till Strängnäs stad 1947.

Herrgårdsbyggnaden stod därefter tom fram till 1959, då Hugo Arnerud renoverade den. Hugo startade Ulvhälls värdshus 1962 och drev herrgården som lunchställe och festvåning.

 

Gården hade ett flertal ägare under 70- och 80-talet och 1991 tog Johan Edfeldt över gården. Sedan 2010 är även Ola Ahlvarsson och Stefan Cars delägare.

Ulvhälls herrgård drevs som hotell och restaurang fram till 2013. I samband med att tre av fastigheterna byggdes om till bostäder genomgick Ulvshäll en omfattande renovering.

bottom of page